Dofinansowanie ze środków budżetu państwa

Dotacja Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
na pokrycie kosztów badań w zakresie rolnictwa ekologicznego

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi.

Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka

i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej


Wartość dofinansowania w 2022 r.: 179 437 zł
Wartość dofinansowania w 2021 r.: 151 744 zł
Wartość dofinansowania w 2020 r.: 136 194 zł

Informacje o planowanej realizacji projektów przyznanych decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi


  • Informacja o planowanej realizacji projektu w 2022 roku:
    Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów
    Kierownik Projektu: dr inż. Mirosław Cieśla
    Opis projektu:
    Celem badań, zaplanowanych do wykonania w ramach projektu w roku 2022, jest przeprowadzenie obserwacji, w jaki sposób wybrane metody uboju ekologicznych karpi wpływają na jakość ich mięsa podczas krótkoterminowego (1-2 dni) oraz długoterminowego (do 7 dni) przetrzymywania w warunkach tradycyjnych oraz z wykorzystaniem innych, nowocześniejszych metod przetrzymywania. Badania przeprowadzone zostaną w ścisłym powiązaniu z równoczesnymi obserwacjami stresu, jaki powodują u ekologicznych karpi różne metody ich uboju. Przeprowadzone zostaną również badania dotyczące poszukiwania metody ułatwiającej usuwanie śluzu z tuszek ekologicznych karpi. Śluz jest bowiem doskonałym nośnikiem wszelkich potencjalnych niekorzystnych dla jakości mięsa zapachów, co może nadawać mięsu nieprzyjemny smak. Całość wyników, uzyskanych w trakcie badań zaplanowanych w 2022 roku, zostanie zebrana w postaci przewodnika dla producentów i innych interesariuszy, związanych z produkcją i dystrybucją ekologicznych karpi, zawierającego zbiór wytycznych odpowiedzialnego postępowania z ekologicznymi karpiami w całym łańcuchu dostaw “od stawu do widelca”.

  • Sprawozdanie z realizacji zadania (decyzja DEJ.re.027.6.2022 z dnia 07.04.2022)
    Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie Przewodnika dla producentów


  • Informacja o planowanej realizacji projektu w 2021 roku:
    Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów
    Kierownik Projektu: dr inż. Mirosław Cieśla
    Wykonawcy: dr inż. Jerzy Śliwiński, mgr inż. Hubert Szudrowicz, mgr inż. Wiktoria Wiechetek
    Planowany okres realizacji zadania: 1.01.2021-15.11.2021
    Opis projektu:
    Celem zaplanowanych badań jest kontynuacja rozpoczętych w 2020 obserwacji dotyczących przetwórstwa ekologicznych karpi. Planuje się przeprowadzenie obserwacji, które umożliwią:
    • opracowanie protokołu-przewodnika dotyczącego zasad transportu i przetrzymywania żywych karpi w okresie jesiennych odłowów oraz sprzedaży świątecznej w grudniu, w wodzie o temperaturze +3oC do +10oC. Określenie optymalnego dopuszczalnego zagęszczenia i norm obsad jest nader istotne ze względów dobrostanowych, ale też i ekonomicznych. Koszt związany z transportem żywych karpi może wynosić nawet ponad 1zł/kg ryb. Normy te muszą jednocześnie zapewnić zachowanie dobrostanu karpi. Muszą również gwarantować, że nie będzie następowało pogorszenie jakości mięsa, tak pod względem jego przydatności do bezpośredniego spożycia, jak i dla celów przetwórstwa.
    • określenie optymalnej metody uśmiercania karpi – zagadnienie niezmiernie istotne, gdyż niewłaściwie przeprowadzone uśmiercanie może w znaczący sposób obniżyć jakość mięsa ekologicznych karpi. Problem istotny również w wymiarze społecznym, gdyż postępowanie związane z ubojem karpi budzi wiele kontrowersji społecznych. Określenie wpływu sposobu uśmiercania na jakość mięsa karpi i jego trwałość oraz przydatność dla celów przetwórczych, jak i wykazanie wpływu metody uboju karpi na wybrane parametry fizjologiczne (wskaźniki stresu) umożliwi opracowanie optymalnej metody uboju ekologicznych karpi.
    • określenie jakości mięsa ekologicznych karpi w różnych regionach Polski. Planuje się przeprowadzenie analiz składu chemicznego oraz profilu kwasów tłuszczowych mięsa ekologicznych karpi, pochodzących z pięciu głównych obecnie ośrodków chowu ekologicznych karpi. Celem tych badań jest stwierdzenie, na ile powtarzalna jest jakość tego mięsa, niezależnie od roku czy lokalizacji obiektu hodowlanego, ale przy wdrożeniu zbliżonej i ujednoliconej metodologii chowu ekologicznych karpi konsumpcyjnych.

    • Sprawozdanie z realizacji zadania (decyzja JPR.re.027.1.2021 z dnia 09.04.2021)
    • Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie Przewodnika dla producentów


    • Informacja o planowanej realizacji projektu w 2020 roku:
    • Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej
    • Opis projektu:
    • Celem badań zaplanowanych do realizacji w roku 2020 jest określenie wpływu manipulacji ekologicznymi karpiami w okresie odłowów ze stawów, krótko- i długoterminowego transportu oraz krótko- i długoterminowego przetrzymywania w trakcie sprzedaży na jakość mięsa ekologicznych karpi konsumpcyjnych. Określenie wpływu warunków przetrzymywania ekologicznych karpi na jakość ich mięsa umożliwi opracowanie optymalnego protokołu postępowania z karpiami w okresie bezpośrednio poprzedzającym ich zakup przez konsumentów. Gwarantować będzie zachowanie dobrostanu ryb oraz zapewni utrzymanie najwyższej jakości mięsa, które ma wysokie wartości odżywcze i spełnia wszelkie warunki żywności funkcjonalnej, w całym łańcuchu żywieniowym od producenta do konsumenta.

    • Sprawozdanie z realizacji zadania (decyzja JPR.re.027.5.2020 z dnia 08.04.2020)
    • Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej